09-07-07

The most arresting of Columbo; volume 2.

2c

Requiem For A Falling Star (70', 1973)
Nora Chandler (Anne Baxter), een filmster op haar retour, heeft met haar laatste Kollywood-flop de studio's twee miljoen gekost. Het gat in de kas is met de mantel der liefde toegedekt, maar Hollywood-reporter Jerry Parks (Mel Ferrer) heeft een sappig verhaaltje geroken, en probeert Nora ermee te chanteren. Nora Chandler giet voor de garage van Parks een bus benzine uit, en wanneer hij komt aangereden, steekt ze de lont aan het vuur. Terug in de filmstudio verneemt ze dat niet Parks maar haar assistente, Jean Davis (Pippa Scott), die een relatie met Parks had, in de wagen zat. Columbo, die een fan blijkt te zijn van Nora Chandler, wordt gemobiliseerd, en treft in het onderzoek verschillende hiaten aan.

The Most Dangerous Match (70', 1973)
De Amerikaanse schaakgrootmeester Emmett Clayton (Laurence Harvey) neemt het in een titelgevecht op tegen de voormalig Russische wereldkampioen Tomlin Dudek (Jack Kruschen), die zich vijf jaar geleden uit de sport heeft teruggetrokken. De avond voor de match ontmoeten ze elkaar in een klein restaurantje, waar Dudek eigenlijk niet mag komen omwille van zijn suikerziekte. Al snel kunnen de twee de verleiding niet weerstaan om elkaars kunnen eens af te tasten, en hieruit blijkt dat Clayton roemloos het onderspit gaat delven. Hij verzint een plannetje om Dudek in een spijtig ongeluk met een vuilnisverwerker te lokken. Dudek overleeft echter de aanslag, maar is buiten westen. Zodra hij wakker wordt en de ware toedracht kan heven, hangt Clayton. Die moet proberen om de job af te maken, en daarbij Columbo te passeren.

Lovely But Lethal (70', 1973)
Viveca Scott (Vera Miles) hoopt haar cosmetica-imperium van de financiële ondergang en daarmee gepaard gaande overname door haar concurrent David Lang (Vincent Price) te redden door een miraculeuze nieuwe uitvinding: een crème die rimpels kan doen verdwijnen. Vlak voor de lancering komt haar hoofdonderzoeker, dr Murchinson (Fred Draper) met het ontstellende nieuws dat volgens zijn laatste tests de crème niet meer werkt dan laten we zeggen jezelf insmeren met frituurolie. Nogal logisch, want Karl Lessing (Martin Sheen), de playboy van het research-departement is met de juiste formule weg, en chanteert mevrouw Scott voor minstens een mede-partnerschap in de zaak. In een razende bui slaat ze hem dood met een microscoop.

Publish Or Perish (71', 1974)
De cassante uitgever Riley Greenleaf (Jack Cassidy) ziet met lede ogen zijn sterauteur Alan Mallory (Mickey Spillane) naar een concurrerende uitgeverij vertrekken. Hij heeft de geschifte Vietnamveteraan Eddie Kane (John Chandler) onder de arm genomen om Mallory van kant te maken, in ruil waarvoor hij Kanes "explosieven-kookboek" zal uitgeven. Om zichzelf als verdachte uit te sluiten zorgt hij ervoor dat alle aanwijzingen naar hem leiden, maar dat hij tegelijkertijd een perfect sluitend alibi heeft voor het tijdstip van de moord. Luitenant Columbo gelooft heel even dat iemand de moord in de schoenen van Greenleaf heeft willen schuiven. Maar zoals gewoonlijk bestaat de perfecte moord niet, en heeft Greenleaf één in het (glazen?) oog springend detail over het hoofd gezien.

1973 - 1974

De commentaren zijn gesloten.